lifeinliberty

Alla inlägg under juni 2016

Av Maria Ryd - 4 juni 2016 11:00


Lördag

Imorgon har det gått en vecka och Kanervas utvärdering är då klar. Jag har redan nu en klar bild av honom, vilket jag egentligen haft från början, men efter att ha sett honom i diverse situationer så kan jag med säkerhet bestämma mig hur jag ska gå tillväga för att ge honom bästa möjliga förutsättning till att bli en hel individ.

Under denna tid, som varit väldigt hektisk både för honom och mig, håller också filmningen på i fullgång. Om x antal veckor släpps första avsnittet och det kommer ske på mina fantastiska samarbetspartner Naturhunden&Naturhästens hemsida. Missa inte det! Där finner ni också allt material som repgrimmor, ledrep, NH-stick med mera till super bra priser!

                                                  

                                                  
              http://naturhunden.se/?lang=sv

 

 

Av Maria Ryd - 3 juni 2016 11:00

Hästen talar om du väljer att lyssna

I min psykiska utvärdering går jag till roten av hela hästen. Vem är du? Vad har du gjort? Vad har du tyckt om det du gjort? Vilka erfarenheter har du och hur associerar du? är frågorna jag oftast vill ha svar på.
Men hur ska jag få reda på det? Frågar jag de tidigare ägarna? Nej. Det jag vet om Kanerva är att han är 7 år, han har startat 37 gånger på travet, jag vet att han är inriden, att han alltid haft tussar i öronen, han är van att åka transport, han är en valack och han är brun. "Jag förstår inte?" Tänker många. Det jag menar är att informationen en människa kan ge mig om en häst är nästintill obetydlig för mitt arbete med den.

Vem är du?
Om han någonsin varit i en paddock eller ridhus vet jag inte - och det är inte särskilt relevant. Då jag inte arbetar på så vis att "Nu ska vi vänja oss vid det här!" utan jag arbetar i nuet med hästen, oavsett tid, plats, ålder.
Oavsett häst så är det första jag gör att ta in den i paddock/inhägnad/korall etc, och släpper den lös. (Om jag är ute på arbete och ska utvärdera en häst åt någon annan så släpper de in hästen i inhägnaden och jag går sedan in när hästen är lös från början, anledning kan jag förklara i annat inlägg för er som inte redan vet)
De vanligaste reaktionerna för en häst är följande;
1.Hästen börjar strosa omkring och lukta och utforska
2.Hästen går runt och trycker stressat längsmed staketet och gnäggar/letar efter flocken eller utvägar
3.Hästen blir vad man i dagligt tal kallar "busig" och galopperar och hoppar omkring
4.Hästen gör ingenting
(I vissa fall blir hästarna aggressiva eller extremt rädda, men detta hör inte hit utan det kan ni läsa om i inlägg längre fram om problemhantering, denna utvärdering gäller generellt och hästar som inte har blivit misshandlade etc)

Utvärdering;
1; Ett önskvärt beteende och bör inte förväxlas med att hästen finner dig ointressant. Det jag gör då är att jag går tillsammans med hästen och utforskar. Detta berättar för mig att hästen fått behålla sin naturliga nyfikenhet, den har ett levande sinne och beter sig som en häst "borde". Den har alltså en sund mental grund och kommer vara enkel att kommunicera med, då den kommer tala direkt.
2; Denna typ av häst är ofta låg i rang och behöver att människan visar tydlig struktur från början, därför börjar jag att flockvalla hästen, vända den åt olika håll, stanna och gå - precis som i en flock. Detta gör jag på avstånd för att visa hästen att jag inte vill in i dens personliga zon och jag vill heller inte ha den i min. Anledningen till att hästen gör så här kan vara allt från förtidigt lämnad av sin mamma till dåliga erfarenheter av människor (behöver inte vara ett likhetstecken med att den blivit slagen eller illa behandlad, utan den har bara inte blivit behandlad på det sätt den individen behövde) Men orsaken är ofta obetydlig om det inte är väldigt specifika problem som ska lösas. Slutligen kommer hästen att vilja ha närkontakt och följa med, den kommer alltså anförtro sig och vilja samarbeta.
3. Hästen är förvirrad, den förstår inte och kan inte klura ut varför den befinner sig i den situation den gör. Denna typ av häst har inte en låg rang, snarare en medel till hög. Den behöver liksom nummer 2 en tydlig struktur och beroende på hur den reagerar på att jag kommer in i inhägnaden så börjar jag oftast med att flockvalla. Här är det dock tydligare struktur på att "jag vill inte ha dig nära än, jag vill samarbeta". Vilket innebär att jag lägger in mer energi i mitt kroppsspråk än med nummer 2, eftersom den har en ådra av rädsla får man inte "Over power" den.
 Denna häst är mycket extrovert och det ger oss väldig simplicitet i kommunikationen - man kan ge enkla och starka signaler, för det är vad hästen kommer att ge respons på.
4. Det här är nästan det värsta som kan hända. En häst som är så introvert och avstängd att den tappat alla naturliga instinkter. Det här är en häst, som till synes är lugn, men som inuti har ett fullkomligt kaos av tankar och känslor - och därför valt att stänga av. Man kan jämföra det med en människa som är på väg att gå in i väggen. Hästen är många gånger utbränd fysiskt/psykiskt och ibland både och.

Jag använder mig av frihet och promenader i skogen för att få så många svar som möjligt av hästen, jag vill ha den så naturlig det går för att få en genuin bild av den.
Så under en vecka har jag den lös i inhägnad, promenerar i skogen och masserar den. Dessa tre typer av aktivitet ger mig allt jag behöver för att veta vad hästen behöver från mig.

Kanervas första promenad i skogen

 

Av Maria Ryd - 2 juni 2016 08:45

Torsdag

Alltid när jag tar hem en häst så gör jag första veckan en utvärdering. Den består av allt från utvärdering av foderstat till hästens psyke. Kanerva hämtades i söndags och alltså är utvärderingen klar på nu på söndag.

Han har tidigare gått på jordhage med fri tillgång till hösilage och fått flertalet kg müsli som tillskott. Personligen är jag inte mycket för att tillskottsfodra, jag anser att det absolut bästa är om man har ett bra stråfoder, mineralsaltstenar och sedan ett grundkraft. Jag ger också ofta färska morötter, dels för tänderna och för vitaminerna.

Hos mig går Kanerva på gräshage där halva är bete och halva är "vinterhage". Han kan alltså hela tiden välja själv var han vill vara. Problematiken med honom är att han inte varit särksilt intresserad av stråfodret eftersom han fått så mycket i krubban (och det blir ungefär som ett godis tillslut). Det get inte heller något sunt hull, utan hästarna blir ofta mätta på fel sätt. Läs nu att det inte är fel att fodra med müsli eller vitaminer eller vad man nu vill, det jag menar är att man bör anpassa det efter hästen och inte skapa ett onödigt behov.

Förutom fri tillgång på gräs får han även fint hö de få timmar han står i boxen, oftast äter han inte mycket av det då han äter så pass mycket gräs. Sedan får han ca 0,5kg krafft grund och 0,5kg morötter om dagen. Detta för mineral och vitaminbehov men också för att han inte går på hårdträning. Dock behöver hästar som är elittränade inte heller kraftfoder, men det är inget vi ska ta upp nu.

Jag försöker alltid hålla det så naturligt som möjligt för hästarna, för att de ska behålla sina naturliga instinkter och det finns inget de mår så bra av som gräs (förutsatt att hästen är frisk och inte en fångrisk, men det förstår ni med).

Något jag är förvånad över är att han inte alls fått någon "gräsmage" eller dålig avföring. Jag var lite orolig men han är hur nöjd som helst och det känns otroligt skönt!

I nästa inlägg kommer en beskriving på den psykiska utvärdering, missa inte den! ;)


Kanerva och hans hagkompis i soluppgången

 

Av Maria Ryd - 1 juni 2016 10:35

Det är inte bara boxen som behöver renoveras



-Kanerva har en hel del fysiskt och psykist som behöver arbetas med. Som vanligt med varmblod så är det (surprise surprise) hovarna. Jag ska se till att en duktig hovslagare besöker oss senast nästa vecka för att kolla upp hur vi ska lösa den situationen.


-Sedan har en vanligt förekommade defekt på många elithästar - karprygg. Jag ska inte säga att den är "fullt utvecklad" om man vill uttrycka sig så, utan den mer tenderar att komma upp ordentligt. Oavsett så smärtar han inget av den - än. Så därför är det högst prioriterat med en anpassad och lösgörande träning nu i början. För er som inte vet vad karprygg är så föreslår jag att ni antingen googlar eller talar med vetrinär, då fler hästar än vad man tror har det (dock har inte alla problem av det)


-Han är en mycket stressad individ, men inte extrovert utan introvert. Vilket också gör att han lätt går ned i vikt. (Nu är det bara 2 veckor sedan hans sista start så han är fortfarande i mycket god tävlingskondition, vilket också gör att han ser väldigt smal ut, dock är han mycket musklad)


- Precis som många hästar som tävlas på högnivå eller tränas hårt så uppfattar Kanerva människan som ett objekt och inte som en individ villig att kommunicera. Kanerva är inte på något vis en problemhäst - vilket för mig är nytt (haha) . Därför ska det bli otroligt roligt att få träna en häst som inte är aggressiv eller rädd, utan som "bara ska utvecklas ihop med mig". Eller kanske bara utveckla mig?


(Vad det gäller boxen så ska den renoveras, den har tidigare använts av en ung ryttare som målade en fin sol och några fåglar till sin häst, men nu i sommar ska jag måla om den helt)

 

Här ser ni det jag markerat med rött, jag kommer att dokumentera mycket i bild för att ni ska kunna följa förändringen i hans kropp så nära som möjligt.


     

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Hästtränare/Problemhästar/Frihetsträning

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2016
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards